De Bisschoppelijke Vastenactie is gestart op Aswoensdag

Op Aswoensdag 22 februari start de campagne van de Bisschoppelijke Vastenactie. Dit jaar staat Zuid-Soedan centraal, waar miljoenen mensen op de vlucht sloegen voor geweld. Ieder jaar steunt Vastenactie kleinschalige projecten die (in)direct te maken hebben met mensen die moeten vluchten voor geweld of bijvoorbeeld extreme droogte.

Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan vluchtten al 2,2 miljoen mensen naar buurlanden in de regio. Nog eens 1,6 miljoen mensen raakten ontheemd in eigen land. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties behoort Zuid-Soedan tot de top vijf van landen met de meeste vluchtelingen. Zo’n zestig procent van de bevolking heeft niet genoeg te eten en werk vinden is bijna onmogelijk.

In Zuid-Soedan helpen ondanks de moeilijke situatie inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten waar ze kunnen. Zoals in het stadje Malek aan de Witte Nijl, waar de nieuwkomers een stukje land krijgen om voedsel te verbouwen. Daar vluchtte bijvoorbeeld Awut met acht kinderen naartoe, nadat haar man in de oorlog was gedood. Awut is een van de twee vrouwen op de foto hierboven. Na een barre tocht werd ze in het stadje met open armen ontvangen en kreeg een eigen stuk land. Al snel kon ze de steun en liefde die ze zelf kreeg, doorgeven aan anderen. Zoals aan Ajak, die met zeven kinderen terugkeerde haar geboorteplek, omdat haar man in de oorlog ernstig gewond was geraakt. Hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen

“Nooit eerder waren zoveel mensen op de vlucht.”

Toeval bracht de twee vrouwen bij elkaar en nu zijn ze goede vriendinnen. “Ik ben haar dankbaar”, zegt Ajak tegen Vastenactie. “Ze heeft me erdoorheen gesleept toen mijn man erg ziek was en ik niets meer had. Ze gaf me een slaapplaats en zorgde voor mijn familie tot ik dat zelf weer kon. Nu zitten we vaak samen en praten we over het leven. Als zij het moeilijk heeft, kan ik haar opvrolijken. En andersom. Ze is een heel goede vriendin geworden: we helpen elkaar.” Awut knikt instemmend. “We delen alles”, zegt ze. “En Ajak en ik doen ook alles met z’n tweeën. Doordat we samen ons land bewerken, kunnen we allebei voor onze familie zorgen. En we houden de kinderen hier veilig bij elkaar.” “Als vluchteling is het slim om de handen ineen te slaan”, vindt Ajak. “Samen overleven is makkelijker dan alleen. En het allerbelangrijkste: bewaar de vrede. Laten we als één volk in één wereld samenleven!”

“Er is een recordaantal vluchtelingen wereldwijd”, meldt Vastenactie. “Wereldwijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders. Nooit eerder waren zoveel mensen op de vlucht. Het lijkt vaak alsof vluchtelingen vooral naar het rijke westen trekken, maar meestal komen ze terecht in buurlanden. Turkije, Pakistan en Oeganda vangen de meeste vluchtelingen op.”

Parochies voeren in de Veertigdagentijd actie voor de Vastenactie. Rechtstreeks doneren kan via NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Den Haag. Of ga naar vastenactie.nl en doneer online voor dit project in Zuid-Soedan
Begin februari bezocht paus Franciscus Zuid-Soedan om aandacht te vragen voor de situatie van de vluchtelingen en ontheemden. Bij die gelegenheid riep de pauselijke nuntius voor Zuid-Soedan, mgr. Bert van Megen, in een videoboodschap op: “Blijf Zuid-Soedan volgen. Vergeet het niet.”